Kattorna

Kattorna är ett starkt socialrealistiskt drama från Svält-regissören Henning Carlsen, med några av 60-talets främsta skådespelerskor i huvudrollerna.

Ett antal kvinnor, anställda vid en tvättinrättning står inför en explosiv känslomässig arbetsmiljö när Rike sprider rykten om att den kvinnliga chefen för tvätteriet skulle ha försökt att förföra henne.

Henning Carlsen föddes 1927 i Aalborg i Danmark. Hans samlade verk av dokumentärer och socialrealistiska dramer har fått stor uppmärksamhet internationellt. Hans dokumentära trilogi De gamle, Familiebilleder och Ung tecknar ett porträtt av det danska samhället under 60-talets reformer. Mest känd är Svält, den första helskandinaviska produktionen, från 1966. Den är baserad på Knut Hamsuns självbiografi, som visades inom tävlan vid filmfestivalen i Cannes och Per Oscarsson vann priset för bästa huvudroll. I Henning Carlsens starka CV märks även Människor möts och ljuv musik uppstår i hjärtat, Klabautermannen, Balladen om den glada krogen och Dilemma

Kattorna

Titel Kattorna

Originaltitel Kattorna

År 1965

Längd 91 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Henning Carlsen

Skådespelare Eva Dahlbeck, Gio Petré, Monica Nielsen

Relaterade: