Källaren

Ulrich Seidl undersöker Österrikarnas källarvanor

Efter framgångarna med Paradis-trilogin återvänder Ulrich Seidl till dokumentär-genren utan att tappa sitt öga för fantastiska tablåer. Resultatet är en fascinerande och minst sagt unik odyssé i folks källarvanor. Det handlar om människor, deras besattheter, om dyra möbler, musik, sex, sadism, hälsa, nazism, ormar, vapen och om kärlek eller längtan därefter.

"I Österrike är källaren en plats för fritid och den privata sfären. Många österrikare tillbringar mer tid i källaren än i vardagsrummet, som ofta bara är till för att visa upp. Det är i källaren som de hänger sig åt sina behov, sina hobbies, passioner och besattheter. Men i vårt undermedvetna är källaren en mörk plats, en skrämmande plats, en plats som symboliserar mänsklighetens djupaste avgrund." - Ulrich Seidl

Ulrich Seidl (f.1952) antogs till Filmakademien i Wien 1978 där han gjorde sin första dokumentär 1980. Efter den kontroversiella Der Ball som var en satirisk betraktelse över en examensfest tvingades han att lämna skolan. 1990 presenterade han den långa dokumentären Good News. Under 90-talet gjorde han sedan sju dokumentärfilmer innan han 2001 gjorde första spelfilm – Hunddagar. 2012 kom första delen i Seidls Paradistrilogi -  Paradis: Kärlek. Den följdes i snabb takt av Paradis: Tro och Paradis: Hopp.

TriArt tycker: Ulrich Seidl fortsätter att lyfta fram en osminkad verklighet och tvingar oss att förhålla oss till den. I Paradis-serien finslipade han sitt sinne för effektiva tablåer i kombination med en neutral blick. Här tar han det ett steg längre.

 

Källaren

Titel Källaren

Originaltitel Im Keller

År 2015

Längd 85 min

Länder Österrike

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Ulrich Seidl

Skådespelare Fritz Lang, Alfreda Klebinger, Manfred Ellinger

Relaterade: