Jindabyne

Ray Lawrence skulpterar om Raymond Carvers novell Med så mycket vatten inpå knutarna till ett närgånget drama med många bottnar. Ett av få exempel där filmen faktiskt innehåller mer än boken.

Stewart har sett fram emot den årliga fisketuren med polarna. Men när de kommer fram till sin plats flyter det en kvinnokropp i floden. Chockade inser de att det är försent på dagen för att vända om och rapportera om det makabra fyndet, så de övernattar på platsen. Dagen därpå fortsätter de att fiska och återvänder inte till civilisationen förrän ytterligare en dag har gått. De varskor polisen om var kvinnan ligger innan de återvänder hem. Nästa dag blir gänget kallade till polisen som skäller ut dem för deras beslut att inte avbryta sin fisketur. Även deras familjer är oförstående och när det kommer fram att den mördade kvinnan är aboriginer växer frågetecknen om hur de hade handlat om det varit en vit kvinna som legat i vattnet. Oron sprider sig i det lilla samhället och den tryckta stämningen närmar sig snabbt kokpunkten.   

Ray Lawrence har bara regisserat två filmer på de 25 år som har gått sedan debuten Bliss, men de har varit värda att vänta på. Genombrottet Lantana prisades för sin intima och känsliga skildring av förhållandet människor emellan, ett tema han har finslipade ytterligare i Jindabyne.

TriArt tycker: I Ray Lawrences händer blir den här fiskeutflykten mer komplex än både originalnovellen och episoden i Short Cuts. Jindabyne ger storyn en helt ny tyngd och närvaro. Det är bara att tacka och ta emot.

Jindabyne

Titel Jindabyne

Originaltitel Jindabyne

År 2006

Längd 123 min

Länder Australien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Ray Lawrence

Skådespelare Gabriel Byrne, Laura Linney

Relaterade: