Jag, Daniel Blake

Ken Loachs mäktiga guldpalmvinnare är fylld av sammanbiten vrede och socialt patos!

Dave är 59 år och får problem med hjärtat. Läkarna ordinerar vila, men myndigheterna anser att han är för frisk för att sjukskrivas och vägrar ge honom någon sjukpeng. Han tvingas söka nytt arbete och fastnar snabbt i en byråkratisk djungel. Då träffar han Katie, en ensamstående mamma som också gått vilse bland blanketter och telefonköer. Deras vänskap ger dem styrka att tillsammans orka kämpa mot systemet …

Ken Loach (f. 1936) har en av filmbranschens mest kompromisslösa meritförteckningar. En imponerande samling berättelser med en stor dos mänsklighet och lika mycket indignation över samhällets orättvisor. Från debuten Stackars flicka med Terrence Stamp i en av huvudrollerna till Riff Raff med Robert Carlyle, Raining Stones med Ricky Tomlinson och Ladybird Ladybird med Crissy Rocks Silverbjörnsvinnande rollprestation till de Guldpalmsbelönade Frihetens pris och Jag, Daniel Blake.

TriArt tycker: Ken Loach har alltid varit en politisk filmare, men det är hans förmåga att skildra människor som är den verkliga styrkan. Något som är extra tydligt i Jag, Daniel Blake där Loach är i sitt esse. Hans bästa film på många år!

Jag, Daniel Blake

Titel Jag, Daniel Blake

Originaltitel I, Daniel Blake

År 2016

Längd 100 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Ken Loach

Skådespelare Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy

Producenter Rebecca O'Brien

Manus Paul Laverty

Relaterade: