It's a Free world

När det viktigaste är att göra en bra affär, att kunna förhandla om allt och skydda sina intressen, då är det hög tid att fundera på vad frihet egentligen betyder. It’s a Free World målar upp en komplex bild av vad, eller snarare vilka, som betalar priset för att hålla pengarna i rullning.

Angie jobbar på en av alla ”arbetsförmedlingar” där hoppfulla östeuropéer betalar med hårt tummade sedelbuntar för ett tillfälligt jobb i London. Hon jobbar hårt och ser världen som en plats där det handlar om att äta eller ätas. När hennes chef blir för närgången protesterar hon och får sparken. Angie bestämmer sig då för att starta sin egen rekryteringsbyrå och börja sälja arbetskraft. Att hon rör sig i en laglig gråzon ursäktar hon med att ”vi ger ju människor en chans”. Men övertrampen blir snabbt grövre och ursäkterna ekar allt tommare. 

Efter fyrtio års filmiskt belysande av samhällets orättvisor har Ken Loach i princip blivit synonym med politisk film. Alltid med människan i fokus och ofta med huvudroller gestaltade av oprövade skådespelare. När han nyligen tillfrågades om sina största influenser blev svaret föga förvånande: Vittorio De Sica, Milos Forman och Gillo Pontecorvo .  

TriArt tycker: It’s a Free World är Kierston Wareings soloshow. Hon ger liv och nerv till filmens skarpa kritik mot den fria marknadens brist på empati. Eller som Ken Loach själv uttrycker det: ”Flexibel arbetskraft innebär oftast något bra för den som anställer, men det spiller sällan över till den som faktiskt utför själva arbetet”

 

It's a Free world

Titel It's a Free world

Originaltitel It's a Free World

År 2008

Längd 96 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Ken Loach

Skådespelare Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek

Relaterade: