I'm Not There

Todd Haynes struntar i strukturerna och målar ett lika flyhänt som fängslande porträtt av en minst sagt mångsidig artist.

Sju olika skådespelare spelar olika sidor av Bob Dylan. Tidsepoker, känslor och referenser smälter samman till en komplex personlighet. Här finns poeten, profeten, den laglöse, fejkaren, den elektriska stjärnan, rock’n’roll-martyren och den frireligiöse. Allt samlat i samma mytomspunna person.

Todd Haynes (f. 1961) väckte uppmärksamhet redan på filmskolan när han 1987 gjorde kortfilmen Superstar: The Karen Carpenter Story med Barbiedockor. Han långfilmsdebuterade 1991 med Poison som vann Juryns stora pris på Sundancefestivalen. Men det var hans tredje film Velvet Goldmine som blev det internationella genombrott. Han har sedan befäst sin position som en av den amerikanska independentfilmens mest intressanta regissörer med filmer som Far From Heaven, I’m Not There och den lysande miniserien Mildred Pierce.

TriArt tycker: Todd Haynes visar ännu en gång att han tillhör en av sin generations mest mångsidiga regissörer. Med smittande energi levererar han ett smart, snyggt och personligt artistporträtt som inte liknar något annat. Och Cate Blanchett är precis så bra som ni har hört.

I'm Not There

Titel I'm Not There

Originaltitel I'm Not There

År 2007

Längd 135 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Todd Haynes

Skådespelare Cate Blanchett, Christian Bale, Heath Ledger

Relaterade: