I Lapplandsbjörnens rike

Den enes död, den andres bröd

OBS! Ej svensk text
Naturfilmspionjären Stig Wessléns mästerverk följer växt- djur- och fågellivet i nordligaste Sverige under ett år. Naturens växlingar är den sammanbindande länken och det genomgående motivet är den hårda kampen för överlevnad i det bistra fjällandskapet. Det är här som de svenska brunbjörnarna filmas för allra första gången.

Stig Wesslén (1902 - 1987) var tidig med att dokumentera vilda djur och debatterade flitigt mot oreglerad jakt, tjuvjakt, torrläggning av våtmark och skogsbrukets inverkan på djurlivet. Mellan 1930 och 1941 gav han ut sex böcker med naturen i fokus. 1932 kom långfilmsdebuten Ardnas – Nordfjällens konung som blev en stor framgång. Wesslén var den förste att filma svenska brunbjörnar i I Lapplandsbjörnens rike (1940). Under 40-talet dokumenterade han samernas levnadssätt vilket resulterade i Från vinterviste till sommarfjäll (1949). Däremellan hann han med att göra en rad kortfilmer. Hans sista långfilm blev Den levande skogen (1966).

TriArt tycker: Stig Wesslén är själva sinnebilden för äventyrlig naturfilmare. Tålmodig och utrustad med specialdesignad fotoutrustning fångar han spektakulära ögonblick i en vildmark som snart är ett minne blott. Fascinerande, kargt och vackert.   

I Lapplandsbjörnens rike

Titel I Lapplandsbjörnens rike

Originaltitel I Lapplandsbjörnens rike

År 1940

Längd 80 min

Länder Sverige

Språk svenska

Regissör Stig Wesslén

Medverkande Björn, Räv, Lämmel, Örn

Relaterade: