Hets

Filmen som banade väg för både Ingmar Bergman och Mai Zetterling

Caligula är lektor i latin och håller sina elever i ständig skräck. Inte minst Jan-Erik som utsätts för lärarens sjukliga mani. När Jan-Erik lär känna en ung flicka, Bertha, upptäcker han att även hon är ett av Caligulas offer. Bertha har i sin ensamhet och förtvivlan börjat dricka. Situationen trappas upp ytterligare när Jan-Erik en dag finner henne död ...

Alf Sjöberg (1903 - 1980) medverkade som skådespelare i den allra första teaterföreställning som sändes i svensk radio – Spelet om envar (1925). 1929 anställdes han som regissör hos Radiotjänst och året därpå började han som regissör på Dramaten som han förblev trogen fram till sin död 1980. Med 138 uppsättningar på Dramaten, 183 dramer för Radioteatern och 18 långfilmer tillhör han våra mest produktiva och uppskattade regissörer. På filmsidan märks bland annat Himlaspelet (1942), Hets (1944), Bara en mor (1949), Fröken Julie (1951) och Barabbas (1953). Hans sista film blev Fadern (1969).

TriArt tycker: Med regi av Alf Sjöberg, manus av Ingmar Bergman, Victor Sjöström som produktionsledare, Martin Bodin som fotograf och med Stig Järrel, Mai Zetterling, Alf Kjellin och Hilda Borgström i rollistan så kan det liksom inte misslyckas. Eller som Stig Almquist uttryckte sig i Arbetartidningen vid filmens premiär:
”Sjöberg har frossat i skräckfeber. Det är, som ägde han själv något av Caligulas lust att pina, hålla på sträckbänken, kattlikt leka med sitt offer -- släppa publiken till skratt för att i nästa ögonblick slita i dess nerver med en ny chock. Det är gjort med virtuositet. Sjöberg kan verkligen sköta det invecklade instrument som heter film.”

I ”Bergman i bilder” beskriver Ingmar Bergman sin regidebut:
”När filmen var nästan färdiginspelad gjorde jag min debut som filmregissör. Hets slutade egentligen med att alla tar studentexamen utom Alf Kjellin som går ut bakvägen i regnet. Caligula står och vinkar i fönstret. Alla menade att detta slut var för mörkt. Jag fick skriva till en scen i den döda flickans våning där skolans rektor talar Kjellin till rätta med Caligula som rädd förlorare ylande i trappan nedanför. Själva slutscenen visar Kjellin i morgonljuset. Han går mot den vaknande staden. Dessa sista exteriörer fick jag order att filma, eftersom Sjöberg hade andra uppdrag. De var mina första professionella bilder. Jag var galen av upphetsning. Den lilla filmtruppen hotade att gå hem. Jag skrek och förbannade så att folk vaknade och tittade ut genom sina fönster. Klockan var fyra på morgonen.”

Hets

Titel Hets

Originaltitel Hets

År 1944

Längd 101 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Alf Sjöberg

Skådespelare Stig Järrel, Alf Kjellin, Mai Zetterling

Producenter Harald Molander

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: