Hero

En stjärnspäckad fest för ögonen. I Zhang Yimous bländande vackra Wuxia-drama samlas Asiens största skådespelarnamn; Jet Li, Tony Leung, Maggie Cheung och Zhang Ziyi.

Efter att ha utsatts för ett mordförsök beordrar kungen av Qin extrema säkerhetsåtgärder. Ingen tillåts närma sig kungen. Namnlös kommer till kungen av Qin med budskapet om att han har dödat de tre misstänkta lönnmördarna Long Sky, Flying Snow och Broken Sword. Därpå följer tre olika versioner av samma historia. Nammnlös börjar med att berätta sin version, där han mördar Sky och sedan utmanar Snow och Sword till en duell.

Zhang Yimou (f. 1950) är en av de främsta regissörerna inom den Femte Generationens kinesiska filmskapare från Beijing Film Academy. Han började sin karriär som filmfotograf och fotograferade bland annat Zhang Junzhaos One and Eight samt Chen Kaiges Yellow Earth, filmen som anses vara den femte generationens startskott. 1987 debuterade Yimou som regissör med Det röda fältet, som vann Guldbjörnen vid Berlins filmfestival. Han kom senare att vinna Silverbjörnen för Den röda lyktan samt Guldbjörnar för Berättelsen om Qiu Ju och Vikarien. För Att leva, belönades Zhang Yimou med juryns Grand Prix vid Cannes filmfestival.

TriArt tycker: En visuell pärla med några av Kinas absolut största skådespelarnamn i sublimt koreograferade Wuxia-dueller och stridsscener. Mäktigt!

Hero

Titel Hero

Originaltitel Ying xiong

År 2002

Längd 99 min

Länder Kina

Undertexter Svenska

Språk Mandarin

Regissör Zhang Yimou

Skådespelare Jet Li, Tony Leung, Maggie Cheung, Ziyi Zhang

Producenter Zhang Yimou, William Kong

Manus Feng Li, Bin Wang, Zhang Yimou

Relaterade: