Hemsöborna

I Arne Mattssons version av Strindbergs mustiga skärgårdsskildring är det Erik Strandmark som kommer ”som ett yrväder en aprilafton och har ett höganäskrus i en svångrem om halsen”.

Änkan Flod på Hemsö behöver hjälp för att få ordning på gården och anställer en ny dräng. Entré Carlsson, som snabbt gör sig hemmastadd och vinner bondmorans hjärta. Men alla är inte lika förtjusta i Carlssons framfart. Speciellt inte Änkans son Gusten som bestämmer sig för att ge nykomlingen en näsbränna.

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar (1951), men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Körkarlen (1958)och Flickan i Frack (1956).

TriArt tycker: En av Arne Mattssons bättre filmer som  lite orättvist hamnat i skuggan av den svartvita TV-versionen med Allan Edwall och Sif Ruud. Men Erik Strandmarks och Hjördis Pettersons färgversion står stadigt i konkurrensen och bjuder på en skön blandning av nostalgi, spänning och kargt drama.

Hemsöborna

Titel Hemsöborna

Originaltitel Hemsöborna

År 1955

Längd 112 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Hjördis Petterson, Erik Strandmark, Nils Hallberg

Relaterade: