Hassel - Privatspanarna

Måns Månssons tragikomiska lustmord på Hassel-serien tar sig friheter som är lika förvirrande som uppfriskande.

Hårdkokte polisen Roland Hassel har blivit pensionär. Men han har svårt att vänja sig av med att vara polis och ägnar nu sin tid och energi åt att lösa Palmemordet. 25-årsdagen av skotten närmar sig och Hassel och hans vänner försöker återskapa mordet genom en närmast surrealistisk rekonstruktion. Det är sorgligt, flimrigt, fult och väldigt udda.

Måns Månsson (f.1982) slog igenom med Kinchen - en kortdokumentär om sportjournalisten Lasse Kinch. Han fortsatte med samma stil i långfilmsdebuten Hr. Landshövding där han gör ett annorlunda porträtt av Anders Björck. Han överraskade sedan hela filmsverige med att köpa loss rättigheterna till deckaren Hassel. I en DN-intervju förklarade han varför: ”Hela filmen föddes ur en frustration. En frustration över att sitta fast i Anders Björcks almanacka, en frustration över den svenska filmbranschens hysteriska fixering vid polisfilmer och en frustration över att Palmeutredningen aldrig läggs ner”

TriArt tycker: Måns Månsson har tidigare visat att han inte är rädd för att gå sin egen väg och Hassel-privatspanarna är ett minst sagt uppkäftigt bevis. Det är underhållande, smart, sorgligt, kritiskt, välspelat och en uppgörelse med allt möjligt. Befriande fritt från försköningar och effekter.

Hassel - Privatspanarna

Titel Hassel - Privatspanarna

Originaltitel Hassel - Privatspanarna

År 2012

Längd 74 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Måns Månsson

Skådespelare Lars-Erik Berenett, Matz Stoltz, Nils-Anders Ekberg

Relaterade: