Hannah Arendt

Hur ser ondskan ut? Är det ett alltigenom vidrigt odjur eller är det ynklig människa som inte vågar göra annat än lyda order?

Året är 1961 och Hannah Arendt har fått i uppdrag av välrenommerade The New Yorker att bevaka nazisten Adolf Eichmans rättegång i Jerusalem. Hon reser dit i tron att hon ska möta ett monster, men det hon ser är en ”ingen”. Något som när hon beskriver det i sina artiklar orsakar en skandal som snabbt sprider sig över världen.

Margarethe von Trotta (f. 1942) var tillsammans med regissörer som Rainer Werner fassbinder, Volker Schlöndorff, Wim Wenders en av frontfigurerna inom den rörelse som under 70-talet kallades Neuer Deutscher Film. Hon inledde karriären som skådespelerska men 1975 släpptes Katharina Blums förlorade heder som hon regisserade tillsammans med Volker Schlöndorff. 1978 följde hon upp med Christa Klages stora förtvivlan på egen hand. 1986 kom Rosa Luxemburg som gav Barbara Sukowa i huvudrollen en Guldpalm i Cannes. Sukowa har medverkat i flera av Trottas filmer, inte minst i Hannah Arendt.

TriArt tycker: Barbara Sukowa i huvudrollen lyfter Hannah Arendt från radiodrama-fällan och skänker både nerv och engagemang till ett liv som visar vilken enorm sprängkraft nya idéer kan föra med sig.

Hannah Arendt

Titel Hannah Arendt

Originaltitel Hannah Arendt

År 2012

Längd 113 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Margarethe von Trotta

Skådespelare Barbara Sukowa, Axel Millberg, Janet McTeer

Utanför TriArt Hannah Arendt - Zur Person

Relaterade: