Guldfeber

Chaplins finputsade guldklimp!

En ensam guldgrävare åker till Klondike för att pröva lyckan. I sann Chaplin-anda resulterar det i ett tragikomiskt äventyr fyllt av jättekycklingar, kokta skor, romantik och dansande brödstycken …

Detta är den uppdaterade versionen från 1942 där Chaplin putsade lite i klippningen, adderade berättarröst och lade till ny musik till originalet från 1925.

Charlie Chaplin (1889 - 1976) är en av filmhistoriens mest inflytelserika personer. Han inledde sin karriär som varietéartist, men under en turné i USA kom han i kontakt med den då spirande filmindustrin. 1914 gjorde han sina första kortfilmer. Hans luffar-persona fanns med från början och blev en omedelbar succé. 1919 var han en av grundarna till United Artists och 1921 långfilmsdebuterade han med Chaplins pojke (The Kid). När ljudfilmen fick sitt genombrott under 30-talet så vägrade Chaplin att hoppa på tåget och fortsatte göra filmer som Stadsljus (City lights) och Moderna tider (Modern Times) utan dialog. 1940, innan USA gick in i kriget, satsade han en stor del av sin förmögenhet på att färdigställa Hitler-satiren Diktatorn. Chaplin skrev, regisserade, producerade, komponerade musiken och spelade huvudrollen i de flesta av sina filmer. Hans sista film blev Grevinnan från Hong Kong (1967).
 
TriArt tycker: Ett tidlöst mästerverk och en av Chaplins allra finaste stunder. När originalversionen hade brittisk premiär 1925 sände BBC en 10 minuter oavbruten skrattsalva och när den öppnade i Berlin så hände det ovanliga att publiken bjöds på encore då man visade den numera klassiska scenen med bröden som dansar gång på gång efter att filmen hade slutat.

Guldfeber

Titel Guldfeber

Originaltitel The Gold Rush

År 1942

Längd 69 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Charlie Chaplin

Skådespelare Charlie Chaplin, Mack Swain, Georgia Hale

Manus Charlie Chaplin

Utanför TriArt Luc Sante om Guldfeber

Relaterade: