Gropen (Onibaba)

Kaneto Shindos makabra mästerverk!

Det är mitten av 1300-talet i ett krigshärjat Japan. En kvinna och hennes svärdotter livnär sig på att mörda och råna samurajer som passerar deras väg. Liken slänger de i ett mörkt hål och tillhörigheterna säljer de till grannen Ushi. Men lust, svartsjuka, vrede hotar deras oheliga allians. Då hittar kvinnan en demonisk mask ...

Kaneto Shindo (1912 – 2012) hade arbetat som assistent till Kenji Mizoguchi på flera filmer innan andra världskriget bröt ut, men det var efter kriget som karriären tog fart på riktigt. Tillsammans med regissören Kozaburo Yoshimura skrev han manus till flera stora succéer och 1950 startade de produktionsbolaget Kindai Eiga Kyokai som kom att producera de flesta av Shindos filmer. Regidebuten, den självbiografiska Aisai monogatari (En älskad hustrus historia), kom 1951. Två år senare gjorde han den första japanska filmen om Hiroshimabomben - Hiroshimas barn - vilken blev hans internationella genombrott. Under 50-talet och början av 60-talet fortsatte han göra kraftfulla, politiska filmer som kritiserade de sociala orättvisorna i landet. Men 1964 skiftade han fokus mot individen och människans sexuella natur, vilket bland annat resulterade i Gropen (Onibaba, 1964) och Akuto (1965). Han var 98 år när han regisserade sin sista film Ichimai no hagaki (Vykort).

TriArt tycker: En klaustrofobisk erotic-noir som spelar i en helt egen liga. Det är skitigt, nära, elakt och alldeles fantastiskt.

Gropen (Onibaba)

Titel Gropen (Onibaba)

Originaltitel Onibaba

År 1964

Längd 103 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Kaneto Shindo

Skådespelare Nobuko Otowa, Jitsuko Yoshimura, Kei Satô

Producenter Hisao Itoya

Manus Kaneto Shindo

Relaterade: