Granatäpplets färg

Sergej Paradjanovs förbjudna mästerverk är en lika personlig som hisnande vacker och fantasifull hyllning till den armeniske 1700-talspoeten Sayat Nova.

I en av filmhistoriens mer egensinniga biografier beskrivs poeten Sayat Novas liv genom  bilder skapade utifrån hans dikter. Noggrant komponerade bilder fyllda av symboler gör det till en filmupplevelse som inte liknar något annat. Öppna sinnena, luta dig tillbaka och njut!

Sergej Paradjanov (1924-1990) tillhör de stora nyskaparna inom modern film. Hans visuellt fantasifyllda stil bröt helt med, och störde, den Sovjetiska regimens krav på realism. I kombination med en kontroversiell livsstil ledde hans verk till att Paradjanov fängslades och filmerna förbjöds. Det skulle ta till efter Sovjetunionens kollaps innan de åter började göras tillgängliga. 

TriArt tycker: Sergej Paradjanov gör film i ett helt eget universum. Granatäpplets färg är en poetisk symbolkaskad för öppna sinnen. En fascinerande och djärv klassiker för de som insett att man inte behöver förstå allt för att gilla det.

Granatäpplets färg

Titel Granatäpplets färg

Originaltitel Sayat Nova

År 1968

Längd 79 min

Länder USSR (Georgien)

Undertexter Svenska

Språk Armeniska, Ryska

Regissör Sergej Paradjanov

Skådespelare Sofiko Chiaureli, Melkon Alekyan, Vilen Galstyan

Relaterade: