Godheten

Stefan Jarl är förbannad. De rikare blir rikare på de fattigas bekostnad och solidaritet har ersatts av vinstmaximering. Vart tog det sunda förnuftet vägen?

I Godheten skildras samtidens anda av girighet och det nya klassamhället. Skådespelaren Thommy Berggren, både i rollen som den girige och som sig själv, målar upp ett Sverige där konsumtionshysterin förvandlat oss från medmänniskor till viljelösa konsumenter. Är det verkligen så här vi vill att det ska vara?

Stefan Jarl (f. 1941) tillhör Sveriges främsta dokumentärfilmare, en god arvtagare till Arne Sucksdorff, som han för övrigt jobbade med som assistent under tidigt 60-tal.  Han utbildades på filmskolan 1965-67, direkt efter sin examen gjorde han tillsammans med Janne Lindqvist Dom kallar oss mods. Den följdes av Ett anständigt liv 1979 och Det sociala arvet 1993. Stefan Jarls arbete kännetecknas av engagemang och ett jäklaranamma. 1973 grundade han tillsammans med Ulf Berggren kulturföreningen Folkets Bio.

TriArt tycker: Stefan Jarl skippar krusidullerna och gör, trots Thommy Berggrens skojande, en av sina rakaste dokumentärer. Det är angeläget, aktuellt och med en ettrig reportagenerv. SVT:s val att vänta med att sända Godheten tills efter valet med motiveringen ”Den här filmen är starkt systemkritisk utifrån en ensidig beskrivning och tendens” är svårt att förstå. För det handlar mer om moral än politik. Om man nu ska göra skillnad på dem båda …

Godheten

Titel Godheten

Originaltitel Godheten

År 2013

Längd 79 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Stefan Jarl

Medverkande Thommy Berggren, Richard Wilkinson, Kate Picket

Relaterade: