Geniet och pojkarna

Geniet och pojkarna är en fascinerande, stark och drabbande dokumentär om den geniförklarade Carleton Gajdusek, som fick nobelpriset i medicin när han upptäckte den mänskliga formen av galna kosjukan, men som även anklagades för pedofili och tillbringade ett år i fängelse.

Dr. Carleton Gajdusek upptäckte den mänskliga formen av galna kosjukan hos ett kannibalfolk på Nya Guinea och fick därefter Nobelpriset i medicin. Han är inte bara respekterad bland sina kollegor, utan praktiskt taget geniförklarad. Under loppet av sina resor adopterade Gajdusek 57 barn från Söderhavet och gav dem ett nytt liv och en utbildning i hans hem vid National Institute of Health i Washington. Vid höjden av sin karriär kom anklagelserna om pedofili. Trots detta försvaras Gajdusek av i princip hela den vetenskapliga världen. I dokumentären möter vi vetenskapsmän som Robert Gallo (upptäckare av HIV), Benoit Mandelbrot (en av kaosteorins skapare) och den världsberömde neurologen Oliver Sacks.

Dokumentärens regissör Bosse Lindquist delar sin tid mellan att vara chef för Sveriges Radios dokumentärredaktion och göra dokumentärer för SVTs dokumentärredaktion. Arbetet bakom Geniet och pojkarna tog flera år att utföra, men resulterade inte bara i unika intervjuer med Gajdusek, utan också i att Lindquist fick obegränsad insyn i Gajduseks enorma dagboksarkiv, bildsamlingar och filmer - material som tidigare aldrig offentliggjorts.

TriArt tycker: Välgjord dokumentär som inte bara målar upp ett komplext och fascinerande människoöde utan också ställer viktiga frågor om vad vi väljer att se eller blunda för.

Geniet och pojkarna

Titel Geniet och pojkarna

Originaltitel Geniet och pojkarna

År 2009

Längd 84 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Bosse Lindquist

Skådespelare Dr. Carleton Gajdusek, Oliver Sacks, Benoit Mandelbrot