The General (Buster Keaton)

Buster Keatons episka mästerverk!

The General, eller Så går det till i krig som den så fint hette vid de svenska premiären 1927, är en lika halsbrytande som underhållande Buster Keaton-uppvisning. Han spelar Johnnie Gray, en lokförare som älskar sitt lok The General nästan lika mycket som sin käresta Annabelle. När tåget blir kapat av nordstatsspioner och Annabelle tas som gisslan är det upp till Johnnie att rädda dem. Frågan är bara hur?

Buster Keaton (1895 – 1966) uppträdde redan som treåring tillsammans med vaudeville-akten The Three Keatons. Han lärde sig tidigt att ramla och efter några år marknadsfördes han som ”The Little Boy Who Can’t Be Damaged” i en show med det talande namnet ”The Roughest Act That Was Ever in the History of Stage”. Redan under barndomsåren insåg han att publiken skrattade mer om han behöll sin allvarliga min, något som skulle bli hans varumärke under hela karriären. 1917 filmdebuterade han tillsammans med Roscoe ”Fatty” Arbuckle i The Butcher Boy. Samarbetet var minst sagt fruktsamt och Keaton fick allt större inflytande, inte bara hos Arbuckle utan i hela filmbranschen. Med filmer som The Navigator (1924), Sherlock JR. (1924), The General (1927) och The Cameraman (1928) skrev han in sig i stumfilmshistorien som en av de allra största.

TriArt tycker: Buster Keaton är lika akrobatisk som gravallvarligt rolig i den film som han själv ansåg vara sitt mästerverk. Det är svårt att inte hålla med honom. Med en perfekt balanserad blandning av romantik, action och episk komedi levererar Buster Keaton den bästa tågfilmen någonsin. Hitchcock och Lumet får ursäkta, men här är de omåkta.

The General (Buster Keaton)

Titel The General (Buster Keaton)

Originaltitel The General

År 1927

Längd 75 min

Länder USA

Språk Engelska

Regissörer Buster Keaton, Clyde Bruckman

Skådespelare Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender

Utanför TriArt Brittiska filminstitutet hyllar The General

Relaterade: