Fridolfs farliga ålder

”Jan Molander gör en riktigt skojig lustspelskurre och Kerstin Dunér har mera humör än lustspelsflickor i allmänhet. Fridolf och hans maka är sig lika. Något annat skulle väl inte publiken tolerera.” Staffan Tjerneld, Expressen 1959

Fridolfs farliga ålder blev inte bara den sista filmen i den framgångsrika Fridolfserien. De blev även Douglas Håges sista film. Han dog av en hjärtinfarkt bara några månader efter att inspelningen avslutats. Att ersätta Håge i rollen som Lille Fridolf är en uppgift som ännu ingen har vågat sig på. I Fridolfs farliga ålder får Selma för sig att hennes makes födelsedagshemligheter i själva verket är en plan för att göra sig av med henne till förmån för en yngre kvinna. Samtidigt försvinner pengar från det kassaskåp som Fridolf ansvarar för och skvallret tar fart.

Torgny Anderberg (1919-2000) debuterade som skådespelare i Hampe Faustmans Flickan och Djävulen 1944. Det var inledningen på en spretig karriär där han hann med att regissera såväl dokumentärer som spelfilmer vid sidan om sitt skådespelande. Mest känd är han kanske för sina Lilla Fridolf-filmer på 50-talet och den gråtmilda Rännstensungar från 1974. Mot slutet av sin karriär ägnade han sig helt åt dokumentärer, inte sällan från Sydamerika.

TriArt tycker: Tidstypiskt lustspel fyllt av förväxlings- och höhö-skämt elegant framförda en sista gång av Douglas Håge i sin paradroll.

Fridolfs farliga ålder

Titel Fridolfs farliga ålder

Originaltitel Fridolfs farliga ålder

År 1959

Längd 98 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Torgny Anderberg

Skådespelare Douglas Håge, Hjördis Petterson, Inga Gill

Relaterade: