Från vinterviste till sommarfjäll

En unik inblick i ett svunnet levnadssätt

OBS! Ej svensk text
Stig Wesslén var Sveriges förste stora naturfilmare och under hans resor i fjällvärlden fick han upp ögonen för samernas kultur och hur deras levnadssätt hotades av samhällsutvecklingen i övriga landet. I Från vinterviste till sommarfjäll följer han jokkmokksamerna och dokumenterar deras vandringar med en ständigt närvarande kamera.

Stig Wesslén (1902 - 1987) var tidig med att dokumentera vilda djur och debatterade flitigt mot oreglerad jakt, tjuvjakt, torrläggning av våtmark och skogsbrukets inverkan på djurlivet. Mellan 1930 och 1941 gav han ut sex böcker med naturen i fokus. 1932 kom långfilmsdebuten Ardnas – Nordfjällens konung som blev en stor framgång. Wesslén var den förste att filma svenska brunbjörnar i I Lapplandsbjörnens rike (1940). Under 40-talet dokumenterade han samernas levnadssätt vilket resulterade i Från vinterviste till sommarfjäll. Däremellan hann han med att göra en rad kortfilmer. Hans sista långfilm blev Den levande skogen (1966).

TriArt tycker: Wesslén var noggrann med autenciteten i sina filmer och kritiserade ofta sin samtida konkurrent Arne Sucksdorff för att arrangera händelser i sina filmer. Wesslén skapar aldrig något eget narrativ utan skildrar det kollektiva livet som det utspelar sig framför honom med tältresning, renskötsel, årstidernas växlingar och, så klart, den storslagna naturen. Över 80 år senare är det ett unikt, nästan exotiskt, dokument över ett svunnet levnadssätt.

Från vinterviste till sommarfjäll

Titel Från vinterviste till sommarfjäll

Originaltitel Från vinterviste till sommarfjäll

År 1949

Längd 65 min

Länder Sverige

Språk svenska

Regissör Stig Wesslén

Medverkande Samer från Jokkmokkstrakten

Relaterade: