Förtrollad vandring

Arne Mattson bjuder på fantasifulla infall och udda figurer när han tar sig an Roland Betschs roman.

Ett resande teatersällskap anländer till en mindre stad och drar fulla hus. Men under föreställningen bestämmer sig direktören för att ta kassan och dra. Utan pengar tvingas ensemblen att lägga ned teatern och de skingras åt olika håll. Ute på vägarna visar sig dock verkligheten överträffa dikten för den brokiga samlingen artister.

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar, men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) Flickan i Frack (1956) och Kärlekens bröd (1953).

TriArt tycker: Arne Mattson på sitt allra lekfullaste humör. Lite rörigt här och var, men det övervägs av charm, spelglädje och, så klart, Edvin Adolphson, Hjördis Petterson och Julia Ceasar.

Förtrollad vandring

Titel Förtrollad vandring

Originaltitel Förtrollad vandring

År 1954

Längd 105 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Edvin Adolphson, Hjördis Petterson, Julia Ceasar

Relaterade: