För min heta ungdoms skull

Bara ett år efter succén med Hon dansade en sommar tar sig Arne Mattson an "ung kärlek"-temat igen. Den här gången utan skandalskriverier, men ett verk ”i ledet av fullgoda svenska filmer från den nya storhetstiden som med rätta väckt intresse världen runt” som dåtidens store recensent Robin Hood uttryckte det.

Torben och Ingrid går i sista ring på läroverket. På sin examensdag tillbringar de natten med varandra. Strax efter lämnar Torben staden för att göra sin militärtjänst. Då kommer brevet att Ingrid väntar barn. Föräldrarna skickar Ingrid för att föda barnet i Danmark för att undvika skandal. Där förbjuds hon att träffa Torben …

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar, men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) Flickan i Frack (1956) och Kärlekens bröd (1953).

TriArt tycker: En melodram som på sina ställen kan kännas en aning konstruerad och lite präktig. Men den namnkunniga ensemblen är rolig att se, speciellt Georg Rydeberg och Aino Taube som båda visar att gammal är äldst.  

För min heta ungdoms skull

Titel För min heta ungdoms skull

Originaltitel För min heta ungdoms skull

År 1952

Längd 90 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Maj-Britt Nilsson, Georg Rydeberg, Aino Taube

Relaterade: