Ester Blenda

Ett fascinerande livsöde utöver det vanliga

OBS!  Svenskt tal, men endast engelsk text

Ester Blenda var en äventyrslysten och kompromisslös själ som fick betala ett högt pris för sin självständighet. Hon levde ett spektakulärt liv och ”Wallraffade”  50 år innan ordet fanns. Under det tidiga 1900-talet reste hon världen över och skildrade människors liv i Lappland, Sydamerika, USA och Asien. Hon skrev även skönlitterära böcker om den djärva flickan Ann-Marie som sägs ha inspirerat Astrid Lindgren till att börja skriva om en annan, inte helt obekant, tjej med röda flätor. Efter sina resor återvände Ester Blenda alltid till Stockholm och sin hemliga kärlek – Carin.

Anna Hylander (f. 1973) inledde sin karriär som inspelningsassistent åt Bo Widerberg på Lust och fägring stor. Förutom flera kort- och novellfilmer har hon regisserat TV-serierna Leende guldbruna ögon, Cirkuskiosken och The Game. Ester Blenda var regissören Anna Hylanders mormors moster.

TriArt tycker: Anna Hylander målar ett personligt och levande porträtt av en kvinna med ett fantastiskt levnadsöde. Ester Blenda är en sorgligt bortglömd person som verkligen förtjänar en tydligare plats i historien!

 

Ester Blenda

Titel Ester Blenda

Originaltitel Ester Blenda

År 2016

Längd 85 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Anna Hylander

Medverkande Rakel Wärmländer, Tova Magnusson, Sara Sommerfeld, Peter Viitanen