Erotikon

Mauritz Stillers banbrytande lustspel är en föregångare till, eller kanske rentav en förebild för, Ernst Lubitsch och andra efterkommande regissörer i komedifacket.

En uttråkad professorshustru flirtar med en bildskön skulptör och en omsvärmad flygarbaron i Mauritz Stillers ironiska komediklassiker Erotikon, fylld av amorösa förvecklingar i Stockholms burgnare miljöer.

Mauritz Stiller (1883 - 1928) är jämte Victor Sjöström det stora namnet inom svensk stumfilm. Han växte upp i Helsingfors, men reste i unga år till Sverige där han var verksam både som skådespelare och regissör. Han regidebuterade 1912 med Mor och dotter. Under åren 1912-1916 regisserade han inte mindre än 34 filmer varav Vingarne (1916) är den mest anmärkningsvärda. Men det var under de efterföljande åren som han skulle göra sina allra bästa filmer som exempelvis Herr Arnes pengar (1919), Sången om den eldröda blomman (1919), Erotikon (1920) och tretimmarseposet Gösta Berlings saga (1924) som blev hans sista svenska produktion innan han reste till Hollywood tillsammans med filmens stjärna - Greta Garbo. Han var involverad i fyra amerikanska produktioner, men endast Hotel Imperial (1928) färdigställdes av honom själv. Han återvände sedan till Sverige där han en kort tid senare avled i sviterna av en lungsjukdom.

TriArt tycker: Med tanke på att Erotikon hade premiär innan Sverige hade fått kvinnlig rösträtt och gifta kvinnor fortfarande stod under sin makes förmyndarskap så får man betrakta filmens syn på utomäktenskapliga förbindelser som tämligen modern. Men det är det visuella överdådet och syrliga tonfallet som gör filmen sevärd än idag. Den restaurerade versionen är 10 minuter kortare än originalet, som anses vara helt förlorat.

Erotikon

Titel Erotikon

Originaltitel Erotikon

År 1920

Längd 114 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Mauritz Stiller

Skådespelare Anders de Wahl, Tora Teje, Karin Molander

Producenter Charles Magnusson

Manus Gustaf Molander

Relaterade: