En film om Olle Ljungström

"Du får filma allt, förutom när jag går på toaletten"

I januari 2006 ringde Jacob Frössén upp Olle Ljungström utan att känna honom särskilt väl för att fråga om han fick göra en film om honom. Olle bemötte idén med stor entusiasm ”Du får filma allt förutom när jag går på toaletten”. Med de orden på minnet följde regissören Jacob Frössén Olle under tre år.

Största delen av filmen filmade Frössén själv, en medveten tanke, det var viktigt att känna att det inte fanns ett filmteam bakom kameran och i kulisserna. Detta gav resultat i att han och Olle kom varandra väldigt nära under filmandet, vilket har avspegling i filmen.

Olle Ljungströms karriär började i bandet Reeperbahn i slutet av 70-talet och följdes upp på 90-talet och framåt som hyllad soloartist. Ljungström dog i maj 2016.

Jacob Frössén är filmare och musiker född i Stockholm. Han debuterade med den kritikerrosade En film om Olle Ljungström (2009) som sedan följdes upp av de närgångna porträtten Henric de la Cour (2013) samt Sara-Vide Ericson (2014). Förutom film har Frössén även gjort diverse musikvideos till bland andra Mattias Alkberg och Nina Kinert. Han har även arbetat med grafisk form och illustration till främst skivomslag, men även till flera av senare års mest uppmärksammade filmer såsom Belleville BabyKiki och Min lilla syster. Frössén är en av två medlemmar i musikgruppen Skriet.

TriArt tycker: Ett uppriktigt och ärligt porträtt av en artist fylld av motsägelser. Kraftfull, vek, modig och sårbar på samma gång.

 

En film om Olle Ljungström

Titel En film om Olle Ljungström

Originaltitel En film om Olle Ljungström

År 2009

Längd 58 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Jacob Frössén

Medverkande Olle Ljungström, Misse Ljungström, Heinz Liljedahl, Reeperbahn

Relaterade: