En alldeles särskild dag

Sophia Loren och Marcello Mastroianni i absolut toppform!

Det är dagen då Adolf Hitler besöker Benito Mussolini och Rom slår på stora trumman. Hela staden är ute för att titta på spektaklet och hylla de två statsledarna. Nästan alla. Antoinetta, en utarbetad, lite naiv och sentimental hemmafru, har stannat hemma. Det har även Gabriele, en radioreporter som precis fått sparken och ska deporteras till Sardinien på grund av sin homosexualitet och sitt motstånd mot fascismen. Trots sina olikheter blir de snabbt vänner och tillbringar en alldeles särskild dag tillsammans.
 
Ettore Scola (f 1931) föddes i Trevicio, Avellino i Italien. Under 1970- och 80-talen betraktades Scola, tillsammans med Fellini och Taviani-bröderna, som de främsta italienska regissörerna.  Hans stora genombrott kom med den fantasifulla Vi som älskade varann så mycket (1974), den följdes tre år senare av mästerverket En alldeles särskild dag, och filmer som Natten i Varennes och Terrassen. Scola är en i alla bemärkelser politisk filmare där sociala strukturer och orättvisor alltid står i centrum för berättelserna.

TriArt tycker: Ett vemodigt mästerverk och Scolas kanske finaste stund. Fortfarande en av de skarpaste och mest känsliga skildringarna av den italienska fascismen som filmats.

En alldeles särskild dag

Titel En alldeles särskild dag

Originaltitel Una giornata particolare

År 1977

Längd 110 min

Länder Italien, Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska, Italienska

Regissör Ettore Scola

Skådespelare Sophia Loren, Marcello Mastroianni

Producenter Carlo Ponti

Manus Ettore Scola

Relaterade: