Det sjunde inseglet

"Du spelar ju schack, inte sant?"

Riddaren Antonius Block och hans väpnare Jöns återvänder från korstågen till ett pestdrabbat Sverige. Desillusionerade och trötta söker de desperat efter mening. De slår läger på en strand där döden plötsligt uppenbarar sig. Block utmanar honom på ett parti schack och Döden går med på att låta honom leva så länge han bjuder motstånd i spelet.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Det sjunde inseglet har efterhärmats, analyserats, parodiserats och citerats så mycket att man lätt glömmer hur bra den faktiskt är. Max von Sydows själströtta riddare, Gunnar Björnstrands syrliga repliker, miljöerna som är genomtänkta in i minsta detalj och den febriga stämningen mellan realism och magi. Den är fortfarande en unik filmupplevelse och en klassiker väl värd sin upphöjda status i filmhistorien.

Det sjunde inseglet

Titel Det sjunde inseglet

Originaltitel Det sjunde inseglet

År 1957

Längd 96 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Andersson, Gunnel Lindblom

Producenter Allan Ekelund

Manus Ingmar Bergman

Utanför TriArt BFI om var man börjar Bergman, Bergman och von Sydow

Relaterade: