Den första kärleken

Det finns få andra än Louis Malle som klarar av att göra en lättsam, charmigt oskuldsfull historia och fylla den med sprit, incest, sex och sjukdomar utan att chockera.

15-årige Laurent möter vuxenlivet med huvudet före, han snattar jazzskivor, tar för sig av farsans vin- och cigarrförråd och vill helst av allt bli av med sin oskuld. Han gör det mesta av sina chanser, men det verkliga tillfället dyker inte upp förrän man upptäcker ett hjärtfel hos honom och mamman tar med honom till ett spa för att vila ut.

Louis Malle började som skyddsling åt den legendariske undervattensfilmaren och äventyraren Jaques-Yves Costeau, men gick snart sin egen väg och blev en av filmhistoriens mest oförutsägbara och hyllade regissörer. Under sin över 40 år långa karriär hann han med att göra såväl dokumentärer, minimalistiska mästerverk och mer surrealistiska experiment. Men mest känd är han kanske ändå för Tag mitt liv eller sina känsliga filmer om barndomens rädslor och förvirring som till exempel Den första kärleken eller Vi ses igen, barn.

TriArt tycker: En charmig och mycket underhållande uppväxthistoria berättad med lika delar självklarhet, värme och insikt. En klassiker som andas Louis Malle på alla sätt och vis.

Den första kärleken

Titel Den första kärleken

Originaltitel Le souffle au coeur

År 1971

Längd 118 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Louis Malle

Skådespelare Lea Massari, Benoit Ferreux, Daniel Gelin

Relaterade: