Cold War

En svidande vacker kärlekshistoria med efterkrigstidens Europa som trasig fond

Polen efter kriget. Pianisten Wiktor och sångerskan Zulu blir förälskade i varandra. Men varken tiden eller platsen är den rätta. De tvingas motvilligt bli en del av Sovjets propagandamaskin innan de plötsligt får chansen att fly till Paris …

Pawel Pawlikowski (f.1957) flydde från polen som 14-åring och bodde i Tyskland och Italien innan till sist landade i Storbritannien. Under 80- och 90-talet släppte han en rad prisvinnande dokumentärer. Hans spelsfilmsdebut The Last Resort, som regisserades tillsammans med Dina Korzun och Paddy Considine, kom 2001. Efter två ytterligare filmer släppte han Ida 2013. Den vann otaliga internationella priser inklusive BAFTA, EFA, Guldbaggen och Oscar. Han befäste framgångarna med Cold War som vann priset för bästa regi i Cannes, gjorde rent hus på EFA och nominerades till bland annat Oscar, Guldbagge och BAFTA.

TriArt tycker: Pawlikowski följer upp den så gott som fulländade Ida med ännu ett visuellt mästerverk. En intensiv kärlekshistoria som också speglar Polens öde som nation. Välspelat, musikaliskt och ett av årets filmiska måsten.

 

 

 

Cold War

Titel Cold War

Originaltitel Zimna wojna

År 2018

Längd 89 min

Länder Polen

Undertexter Svenska

Språk Polska

Regissör Pawel Pawlikowski

Skådespelare Agata Kulesza, Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc

Producenter Ewa Puszczynska, Tanya Seghatchian

Manus Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki, Piotr Borkowski

Relaterade: