Äta sova dö

Gabriela Pichlers tonsäkra Guldbaggevinnare sprakar av energi och visar ett jävlar anamma som man sällan ser i svensk film.

21-åriga Rasas tillvaro förändras drastiskt när hon varslas från sitt jobb på fabriken. Hon kastas in i en verklighet där man gärna klappar på huvudet och ger ”goda råd” men inte tar särskilt mycket hänsyn till hur hennes liv verkligen ser ut. Rasa vill inte flytta från orten där hon har sin trygghet och sin far. På arbetsförmedlingen är man oförstående, men Rasa är inte den som ger sig utan kamp.

Gabriela Pichler (f. 1980) är utbildad vid Öland dokumentärskola och Filmhögskolan i Göteborg. 2010 vann hon en Guldbagge för sin examensfilm Skrapsår. Långfilmsdebuten Äta sova dö vann publikpriset i Venedig och tog storslam på Guldbaggegalan där den prisades för bästa manus, bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi och bästa film.

TriArt tycker: Ett ilsket finger på dagens Sverige, befriande pekpinnelöst, varmt och med en sylvass tonträff. En av de senaste årens mest imponerande debut!

"Det här är vad jag skulle vilja kalla filmernas film! När den kom upp på biograferna 2012 såg jag den 4 ggr på bio, mitt rekord i vuxen ålder. Äta Sova Dö är allt jag älskar med film – humor, hjärta, smärta, attityd och en rejäl dos samhällskritik. Trots att filmen ärligt skildrar hur Sverige genom nedskärningar och uteblivna sjukförsäkringar dräneras på sina folkhemsideal är det ändå gemenskapen och den mänskliga värmen som regerar här. Det är vackert, rörande och hoppfullt! Som pricken över i:et så levererar filmen ett av Sveriges främsta kvinnoporträtt genom tiderna. Nermina Lucač stolta Raša är oförglömlig! Och hur genialt är det inte att låta eftertexterna rulla fram till Scooters J’adore Hardcore..?" - Elin Andersson

 

Äta sova dö

Titel Äta sova dö

Originaltitel Äta sova dö

År 2012

Längd 104 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Gabriela Pichler

Skådespelare Nermina Lucac, Jonathan Lampinen, Milan Dragišić

Producenter China Åhlander

Relaterade: