Asako I & II

Ett romantiskt mysterium.

En dag försvinner Asakos stora kärlek, Baku, spårlöst. Två år senare träffar hon Ryohei, som är en kopia av Baku till utseendet men har en helt annan personlighet.

Personligen så känner jag inte till någon annan kärleksroman än Netemo Sametemo (som Asako I&II bygger på) som så övertygande beskriver kärlek som en mystisk kraft, som magi eller i vissa fall en förbannelse. Vi skildrar ett tidsspann på nästan 10 år och inkluderar händelser som den stora jordbävningen. Jag tror det var nödvändigt för den här filmen, som beskriver en blandning av det vardagliga och det fantastiska. Katastrofen satte ljus på en grundläggande sanning: Idag är en helt annan dag än i går. Vilket borde göra känslan av ”vardag” omöjlig. Men efter den händelsen insisterade hela det japanska samhället envist på att bejaka den skapade verkligheten att ”rutinerna” pågick som vanligt och att igår mer eller mindre var som idag och morgondagen likaså. Förmodligen på grund av att ingen i Japan skulle klara av en värld utan ”vardag”. Vi klarar helt enkelt inte skilja det vanliga från det ovanliga. Människor undrar hur de ska planera sina liv när de inte ens vet vad som händer i morgon. Det är den världen som de älskande i Asako I&II lever i.
– Ryûsuke Hamaguchi

Ryûsuke Hamaguchi (f. 1978) inledde sin karriär som reklamfilmare innan han långfilmsdebuterade 2007 med en re­make av Tarkovskijs Solaris. Filmen var dock ett skolprojekt och saknade rättigheter vilket betyder att den aldrig har fått visas utanför Tokyo University of the Arts. Den kommersiella debuten blev istället Passion (2008) och det internationella genombrottet kom via Happy Hour (2015). Asako I & II hade premiär på filmfestivalen i Cannes.

 

 

Asako I & II

Titel Asako I & II

Originaltitel Netemo sametemo

År 2018

Längd 119 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Ryûsuke Hamaguchi

Skådespelare Erika Karata, Masahiro Higashide, Rio Yamashita, Sairi Ito, Daichi Watanabe

Producenter Yuji Sadai, Teruhisa Yamamoto

Manus Ryûsuke Hamaguchi

Relaterade: