Ansiktet

Bergman levererar syrligt svärtad satir i en av sina mest underskattade filmer

Dr. Vogler är en kringresande magnetisör som anländer till Stockholm med sin föreställning. Hans konster ifrågasätts starkt av medicinalrådet Vergerus som bjuder in Vogler med syftet att avslöja hans konster en gång för alla. Kosta vad det kosta vill.

Över huvud taget blev filmen litet grymmare och litet svartare och litet brutalare än vad jag hade tänkt mig. När jag skulle sälja idén till Carl Anders Dymling [VD i Svensk Filmindustri 1942-1961], var han mycket tveksam. Så jag sa: 'Du förstår, det här är ett erotiskt spel, det är en erotisk lek alltihopa. När teatern kommer till gården, blir alla konfysa och kåta och tokiga, så det blir en vild erotisk uppståndelse.' Det var inte bara lögn det jag sa, det var lite grann också som jag hade tänkt mig det. Men sen härsknade jag väl till under inspelningens gång." - Ingmar Bergman
 
Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: En bullrande komedi om en ångestfylld konstnär mästerligt filmad i skräckliknande svartvitt. I sin bok Bilder menar Bergman att inspirationen kommer från hans år på Malmöteatern: ”Ansiktet som kommer till under sommaren 1958 speglar naturligtvis erfarenheter från den perioden. [...] Publiken vi spelade för, men inte umgicks med, representeras i Ansiktet av konsul Egermans familj. [...] [Polismästaren] representerar mina kritiker. [...] Medicinalrådet [...] är framsprungen ur ett oemotståndligt behov av att hämnas lite grann på Harry Schein. Schein var filmkritiker på Bonniers Litterära Magasin [...] Han var intelligent och arrogant och det han skrev fick genklang i de inre kretsarna. Jag tyckte att han behandlade mig på ett utomordentligt förödmjukande sätt [...].

Ansiktet

Titel Ansiktet

Originaltitel Ansiktet

År 1958

Längd 101 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin, Max von Sydow, Naima Wifstrand

Producenter Allan Ekelund

Manus Ingmar Bergman

Utanför TriArt Olivier Assayas om Ansiktet

Relaterade: