Andrej Rubljov - Den yttersta domen

Tarkovskijs mäktiga epos bjuder på en närmast fysisk filmupplevelse

1400-tal. Ikonmålaren Andrej Rubljov färdas genom ett Ryssland sönderslitet av inbördeskrig. Furstarna kämpar om makten och byarna lever i skräck under hotet om tatarinvasioner. Mitt i allt kaos söker Rubljov svar på de stora frågorna och sin egen betydelse i sammanhanget.

Tarkovskijs mästerverk liknar ingenting annat och benämns ofta som en av filmhistoriens allra största filmer.


Andrej Tarkovskij (1932 - 1986) kom in på den Sovjetiska filmhögskolan 1954. Mitt under Chrusjtjov-eran då det Sovjetiska samhället, för en kort stund, öppnades upp en smula mot resten av världen. Det gav Tarkovskij möjligheten att se och influeras avse italienska neorealisterna, den franska nya vågen och regissörer som Kurosawa, Bunuel, Bergman och Bresson. Men redan i regidebuten Ivans Barndom (1962)hade han utvecklat en helt egen stil som han utvecklade ytterligare i de efterföljande filmerna. Med ett långsamt tempo, hisnande vackra bilder och en nästan fysisk närvaro i sina verk har han gått till historien som en av de allra största filmskaparna.  

"När film inte är dokument är den dröm. Därför är Tarkovskij den störste av alla. Han rör sig med självklarhet i drömmarnas rum, han förklarar inte, vad skulle han för resten förklara? Han är skådare, som förmått iscensätta sina visioner i det tyngsta men också villigaste av alla medier. Jag har hela mitt liv bultat på dörren till de rum där han rör sig så självklart. Bara någon gång har jag lyckats smyga mig in." - Ingmar Bergman

TriArt tycker: Tarkovskijs andra långfilm är en episk historia som gjord att låta sig omsvepas av och uppleva med alla sinnen. En tidlös roadmovie genom ett trasigt, våldsamt medeltidsryssland som inte lämnar någon oberörd. Ett mästerverk som fortfarande står i en klass för sig.

Andrej Rubljov - Den yttersta domen

Titel Andrej Rubljov - Den yttersta domen

Originaltitel Andrej Rubljov

År 1966

Längd 176 min

Länder Ryssland (USSR)

Undertexter Svenska

Språk Ryska

Regissör Andrej Tarkovskij

Skådespelare Anatoly Solonitsyn, Nikolai Grinko, Ivan Lapikov, Nikolai Sergeyev

Manus Andrej Tarkovskij

Relaterade: