Älskande par

Mai Zetterlings regidebut är en personligt tolkad version av Agnes von Krusenstiernas radikala roman.

1:a världskriget pågår och på BB träffas Angela, som väntar barn med Thomas, Adéle, hustru till arrendatorn på Eka gård, och Agda, som blivit bortgift med målaren Stellan men det är inte han som är far till hennes barn.

Mai Zetterling (1925-1994) inledde sin karriär som skådespelare i Gunnar Olssons Lasse-Maja (1941) och det stora genombrottet kom i Alf Sjöbergs Hets (1944). Några år senare inledde hon en framgångsrik internationell karriär i Storbritannien och USA. På 60-talet började hon ägna sig åt regi. 1962 vann hon kortfilmspriset på filmfestivalen i Venedig med War Games. Långfilmsdebuten – Älskande par -  kom året därpå. Den, precis som Nattlek (1966), Doktor glas (1968) och Flickorna (1968) väckte starka känslor bland både publik och kritiker. Amorosa (1986) blev hennes sista film som regissör.

"Att tala om filmatisering i detta sammanhang vore slentrianmässigt. Älskande par verkar vara frukten av ett kärleksfullt studium av Krusenstjernas verk, men filmen låter sig inte bindas av underlaget utan använder det som ett språngbräde mot friheten." Mauritz Edström, DN 1964

 

Älskande par

Titel Älskande par

Originaltitel Älskande par

År 1964

Längd 113 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Mai Zetterling

Skådespelare Gio Petré, Gunnel Lindblom, Harriet Andersson

Producenter Göran Lindgren, Rune Waldekranz

Manus Mai Zetterling, David Hughes

Relaterade: