2014-03-24

Roberto Saviano - Maffians fiende

Roberto Savianos detaljerade beskrivning av den italienska maffian gjorde ”Gomorra” till en bästsäljare världen över. Något som innebar att författaren sedan dess lever under ständigt dödshot. Men när romanen blev filmad ändrade maffian inställning till offentligheten och lät själva trycka upp piratkopior av filmen i hemlandet.

- Det stämmer. De tjänar pengar på allt förklarar Roberto Saviano med ett snett leende.

Han är på blixtvisit i Stockholm och passar på att promota både film och bok.

- De har tryckt upp en piratupplaga av boken också. I en kuststad nära Neapel så har man tryckte en kopia av boken och ändrat i ett kapitel. Det är omskrivet helt och hållet efter en av de lokala bossarnas önskemål. Men man tog inte bort alla mord och skottlossningar. De stoltserar man gärna med. Däremot tog man bort allt som rörde affärerna och den ekonomiska verksamheten.

Att det skulle vara inkonsekvent att tillåta filmen, men samtidigt mordhota Saviano håller han inte med om.

- Till att börja med pekas det inte ut några exakta namn eller efternamn i filmen. Den är inspirerad av min bok, men är en betydligt mer fiktiv historia. Jag kommer dessutom från den här trakten. Det är jag med min kunskap om området som har sett till att sprida vad som sker där. Det är därför allting ligger på mig.

Har boken varit värd ett liv under dödshot?

- Jag vet faktiskt inte. Boken har inneburit att vissa saker har styrts upp och den har riktat internationell uppmärksamhet mot ett stort problem. Det var förhoppningsvis viktigt att detta lyftes fram i ljuset, men för mig personligen … Jag ställer mig den frågan ganska ofta. Med tanke på situationen som boken har satt mig i så hyser jag ingen större kärlek för den. Det jag är mest stolt över är att jag har jobbat enligt min övertygelse att man genom litteratur kan både öka kunskapen kring maffian och framför allt orsaka förändringar i världen.

Att maffian är ett internationellt problem råder det ingen större tvekan om. Saviano menar att det är en av de viktigaste orsakerna Gomorras stora framgång.

- Det finns ett romantiskt skimmer kring maffian. Det är ju inte bara ett problem för Italien utan går tvärs över både nationella och religiösa gränser. Dessutom känner man av, även i Skandinavien och Sverige, att  det är ett problem som växer. Genom Finland strömmar det in allt mer kapital till Sverige. Investeringar som görs av den ryska maffian. Jag tror att den ökande kunskapen om maffians företagande i världen också ökar intresset. Andra anledningar till intresset för just min bok är att det i vissa länder, exempelvis de baltiska staterna, finns väldigt lite litteratur om den egna maffian. De tar till sig min bok för att förstå det inhemska problemet.

Boken och filmen har dock en sak gemensamt. Trovärdigheten och direktheten är svår att värja sig mot. Till skillnad från de flesta andra maffiafilmer så är våldet och maktmissbruket vare sig snyggt eller coolt. Bara hopplöst.

(Intervjun är tidigare publicerad i Home Vision #2 2009)