2016-11-21

Point of View - Ny digital filmtidning!

En kritisk, utmanande filmbevakning där gamla och nya röster kan debattera och skriva om saker i det lite längre formatet. Det är målbilden för sveriges senaste filmtidning - Point of View.

Bakom satsningen ligger TriArt Film som är noga med att Point of View är och ska vara ett oberoende filmforum. Chefredaktör är Jon Asp med en lång erfarenhet som frilansande filmskribent på flera av landets största tidningar.

Varför en ny filmtidning?

Jon Asp: För att den utmanande filmen fordrar, i det långa loppet, också en kritisk och utmanande filmbevakning, där gamla och nya röster kan debattera och omskriva saker i det lite längre formatet. Det likriktade biofönstret ökar även likriktningen hos medierna. Därför behövs nya motröster som kan elda på och även väcka de gamla till liv.

Vad skiljer POV från existerande tidningar?

Jon Asp: Med publicering varannan vecka finns möjligheten att vara dagsaktuell. Samtidigt kommer POV ha fokus på tidskriftens mer genomarbetade format. Tidningen kommer även att involvera filmare att skriva, och förhoppningsvis även låta en stor spridning av kulturskribenter bidra.

Vad kommer första numret att innehålla?

Jon Asp: Många roliga saker, från det debattmässiga till det mer filmkonstnärliga. Regissören Sofia Norlin skriver jättefint om hur hon slits mellan konstnärliga val och en samtid som brinner, mellan Frankrike och Sverige. Stig Björkman skriver med personlig om Linn Ullmanns nya föräldraskildring, det bästa jag läst om en av årets bästa böcker. Jannike Åhlund recenserar en uppslagsrik antologi om den svenska filmsynden. Jag själv skriver om varför nya generationer måste få ta del av Abbas Kiarostamis filmer. Och så blir det bevakning från Stockholm filmfestival, om ett gäng huvudpersoner som faktiskt är besatta av konsten, och flera debutfilmer som rekommenderas särskilt.

Tidningen finns att läsa gratis på povfilm.se