2020-03-23

Filmdagboken - 15 regissörer om vägen till premiär

En antologi där svenska filmare tar oss med bakom kulisserna och berättar om slit och salighet på inspelning, om gemyt och vånda i klipprummet, om inspiration och förebilder, om livets utmaningar, om svårigheten att finansiera en film, om sociala föreställningar och om publikens mottagande.

I boken medverkar flera internationellt prisbelönade regissörer, etablerade och nykomlingar.

– Det känns otroligt kul och givande att i en antologi samla femton specifika filmtexter av några av Sveriges främsta och mest lovande regissörer. Dels för att texterna har så olika kvaliteter – personliga och politiska, sociala och rent litterära – och för att de tillsammans ger en unik inblick i vad det kan innebära att verka som regissör. Förhoppningsvis är det en bok som kan inspirera fler att prata inte bara om film utan också under vilka former film blir till i dag, säger Jon Asp, redaktör för antologin samt för filmtidskriften Point of View.

Medverkande: Milad Alami, Jens Assur, Cecilia Björk, Anna Eborn, Mia Engberg, Karin Fahlén, Jesper Ganslandt, Peter Grönlund, Carl Javér, Mikel Cee Karlsson, Lisa Langseth, Lina Maria Mannheimer, Emily Norling, Carl Olsson, Olof Spaak

Filmdagboken kostar 189 kronor och går att beställa via shop@triart.se